Tre personbilar kolliderade på Skräddarbacksvägen i Borlänge. Foto: Fredric Gustafsson, Foto-MikeVisa alla (2)
Visa alla (2)

SMHI varnar för snöfall – risk för halka

Uppdaterad
Publicerad
Ett kraftigt snöfall drar upp över Sverige under lördagen och ger upp emot två decimeter snö. SMHI har gått ut med en klass 1-varning från Värmland upp till Norrbotten och det kan bli riktigt halt på sina håll.
– Man måste ta det försiktigt, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Det regnområde som drar sig upp över landet på lördagen väntas övergå till snöfall i höjd med Värmland och Dalarna och kan där ge ett par decimeter snö.

SMHI varnar för snöfall med risk för hala vägar även i Gävleborg, Jämtland och Västernorrland. Framåt kvällen väntas snön nå Västerbotten där en varning är utfärdad över kust- och inland.

”Kommer att snö ymnigt”

– Det är ett lågtryck som kommer in nu och det kommer att påverka vädret ett par dagar. Det kommer att snöa ymnigt och växla mellan regn och snö, säger Nitzan Cohen.

– Norrlands inland kommer att få snö kontinuerligt under ett par dagar, men det slinker upp lite mildare luft under söndagen som gör att det blir regn istället på vissa platser.

Framåt natten mot söndagen väntas lika stora mängder snö falla över Norrbottenskusten och inlandet.  Det här innebär ett besvärligt trafikläge över stora delar av landet.

”Ta det försiktigt i trafiken”

– Det finns en tydlig halkrisk och det kan bli halt av flera orsaker, bland annat underkylt regn och snö. Dessutom blir det dålig sikt vid ymnigt snöfall, det är en risk som man ofta glömmer bort att prata om, säger Cohen.

Det finns i nuläget ingen varning i fjällkedjan.

– Ta det försiktigt i trafiken. Folk är olika vana att köra i dåligt väder, men den här årstiden ska man alltid ta det lugnt, säger SVT:s meteorolog.

SVT rapporterade · Busväder drar in över landet - följ läget här

Ett riktigt busväder drar in över framförallt norra delarna av landet under helgen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning från Värmland upp till Norrbotten, där man varnar för snöfall och halka. Vi följer läget här och uppdaterar med senaste informationen. 
Har du information om läget? Bilder? Mejla lina.bergstrom@svt.se 
14.23
Östersund: Här är det snöigt och halt och en trafikolycka inträffade i centrala stan vid lunchtid. Räddningstjänsten berättar att stora fordon som bussar och lastbilar har problem att ta sig fram i backar. 
14.29
Bilder från olycksplatsen i Östersund. Foto: SVT  
14.34
Tandsjöborg i Gävleborgs län: Under natten inträffade en dramatisk olycka längs E45
– Av någon anledning så har han kommit upp på det sluttande broräcket och sedan har bilen flugit 40-50 meter ner och slagit i vattnet. Där har den studsat på isen och vidare in i skogen där den nu ligger upp och ner, totalkvaddad. Det ser ut som något från bilskroten, säger Kenneth Eriksson på räddningstjänsten i Ljusdal. 
14.39
 Hedemora: En kvinna med barn i bilen voltade på riksväg 69. Samtliga fördes till sjukhus. 
14.46

Umeå, Västerbotten: En personbil fick vid 12.30-tiden sladd på E4 i höjd med Stöcksjö utanför Umeå och gled ner i diket. Enligt räddningstjänsten ska allt ha gått bra. De behövde inte åka ut för att hjälpa till, men det är halt på vägarna i området.

14.52
Västernorrland: Flera olyckor har inträffat under dagen i bland annat Timrå, Sollefteå och på E4 mellan Örnsköldsvik och Husum. Trafikverket varnar för halkan. 
14.57

Yttermalung, Dalarna: Två personbilar har krockat korsningen på riksväg 66 vid 13.57. Enligt polisen är fyra personer inblandade men ingen ska vara allvarligt skadad. Båda bilarna behöver bärgas från platsen.

14.58

Allvarlig kollision vid Älgå – fyra till sjukhus

Två bilar krockade i Arvika söder om Sulvik under lördagen. Fyra personer har förts till sjukhus, varav en av dem är ett mindre barn. – Det är en allvarlig olycka, säger Tommy Lindh vid polisen.
14.59
Mora, Dalarna: En personbil har kört rakt in i en husvägg på Vasagatan i Mora. Larmet kom 13.46.
– Det är två personer i bilen som nu tas om hand av ambulans- och räddningspersonal. Väglaget är mycket besvärligt så det gäller att anpassa farten, säger Peter Bäcke, räddningschef i beredskap vid Mora brandkår.
Enligt polisen ska minst en av de inblandade klagat på smärtor i nacken. Båda fördes till sjukhus med ambulans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer