Det stormar i norra delen av landet på söndagskvällen. (Bilden är tagen vid annat tillfälle). Foto: Jonas Berglund/ TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu drar stormen Mats in – klass 2-varning i stor del av norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Stormen Mats drar in över norra fjällkedjan och på kalfjället i Lappland och Jämtland kan medelvinden under kvällen nå stormstyrka. Klass 2-varning är utfärdad över stora delar av norra Sverige. Fjällräddningen har satts i beredskap, och polisen uppmanar biltrafikanter att välja en annan resdag om möjligt.

SMHI utfärdade redan på lördagen klass 2-varningar till söndagskvällen för storm och stormbyar i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbottens län. Under kvällen gäller klass 2-varning för storm i fjälledjan från Jämtlandsfjällen och södra och norra Lapplandsfjällen.

”På kalfjället i Jämtland och Lappland kan medelvinden under kvällstimmarna kortvarigt nå stormstyrka. Detta i kombination med byar av snö och blötsnö, så det blir ett riktigt busväder”, skriver SVT:s meteorolog.

Klass 2-varning för stormbyar gäller i inlandet i Norrbotten och Västerbotten samt Jämtlands inland och Ångermanland inom Västernorrland.

På söndagen fick den annalkande stormen ett namn: Mats, som har namnsdag den 24 februari. Stormen väntas kulminera vid midnatt natten mot måndag.

– Det kommer att bli riktigt blåsigt. Vi hade ju tidigare också kraftiga vindar, men nu tänker vi att det kan vara mer på allvar, sa på lördagen Deana Bajic, SVT:s meteorolog.

Hon sa att det rör sig om ett väldigt intensivt lågtryck.

Polisen: Överväg en annan resdag

På grund av det hårda vädret i samband med att det är många trafikanter som reser till eller från fjällen under söndagen, kan trafikläget bli ansträngt till och från fjällområdena. Därför ställer nu polisen fjällräddningen i beredskap under natten mot måndag.

Samtidigt uppmanar polisen trafikanter att inte ge sig ut i trafiken under söndagen. Polisen skriver att man befarar att trafikläget kan bli ansträngt, som följd av vädret och ”stugbytardag” i fjällen.

Risk för kringflygande föremål

Vinden kommer sedan att ta sig till inlandet och sent söndag eftermiddag kan man vänta sig västliga stormbyar med upp till 25 meter per sekund. SMHI flaggar även för att stormbyarna kan ta sig hela vägen till kustlandet, även där varnar man för vindhastigheter på upp till 25 meter per sekund.

”Inte vara utomhus”

– De kraftigaste vindarna kommer att vara på kalfjället. Man ska tänka på att inte vara utomhus från söndag eftermiddag. Jag tycker att man ska stanna hemma och vänta till måndag morgon, sa Deana Bajic på lördagen.

Fakta: Definition för klass 2-varning

Visa

Definition för Varning klass 2 storm:

Medelvind på minst 25 m/s. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

Definition för Varning klass 2 stormbyar:

Vindbyar från 25 m/s upp till 30 m/s. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Om prognosen ändras till 30 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Så gör du: Följ informationen och förbered dig

Visa

Väderläget

För mer information kan du lyssna på Sveriges Radio P4 (lokal station) samt följa väderutvecklingen på SMHI:s webbplats.

Trafikläget

Trafikverkets webbplats  finns information om eventuella störningar och nedstängningar i väg- och järnvägstrafiken.

Svar på frågor om stormar och oväder

På webbplatsen Krisinformation.se  finns myndigheternas svar på vanliga frågor om stormar och oväder.

DinSäkerhet.se  hittar du mer information om hur du kan förbereda dig för en storm.

Källa: Länsstyrelsen Jämtland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer