Spriten och cigaretterna låg gömt bland annat i lönnutrymmen i bilens golv och mellan stolarna. Foto: Tullverket

Försökte smuggla in 150 liter sprit och cigaretter – i bilens lönnfack

Publicerad

Två män gömde 150 liter sprit och nästan 24 000 cigaretter i sin bil och försökte smuggla varorna till Sverige med färjan från Finland. Männen hävdar att de inte visste att varorna fanns där.

Det var i april i år som en 45-årig man och en 61-årig man åkte med färjan från Vasa, Finland till Umeå. I deras bil låg 150 liter sprit och nästan 24 000 cigaretter gömda i olika lönnfack.

Männen nekar till brott och påstår att bilen var lånad och att de inte visste om varorna fanns i bilen.

Umeå tingsrätt köper dock inte den förklaringen. De bedömer inte männens berättelse som övertygande och skriver i domen att det skulle vara en mycket märklig omständighet att en person lånade ut en bil som i hemlighet packats full med cigaretter och alkohol.

De två männen har tidigare döms för liknande brott och har efter avtjänat fängelsestraff ägnat sig åt samma verksamhet. Umeå tingsrätt dömer männen till fyra månaders fängelse för smuggling samt olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.