Smygtitta på delar ur vårens opera och hör Birgit Berndt, danschef och tf konstnärlig ledare i klippet ovan. Foto: SVT

Tjuvkika på vårens opera på Norrlandsoperan

Publicerad

Dans, konst, körsång och nyskriven musik skapar vårens opera på Norrlandsoperan i Umeå. Berättelsen är baserad på musik av Johann Sebastian Bach.

Föreställningen är skapad av Jon R Skulberg och Olof Boman som även är regissör/koreograf och dirigent. Den har premiär i mitten på mars och är en del i Norrlandsoperans 45-årsfirande. Operan handlar om att vara människa och är till stor del baserad på Bach musik men som även mixas med nykomponerad musik av Siri Jennefelt och Tomas Jennefelt.

– Bach har skrivit så mycket musik som relaterar till vår värld och vår vardag, säger Birgit Berndt, tf konstnärlig ledare.

Tar upp existentiella frågor

– Föreställningen tar upp frågor så som: Vad är det att vara människa? Vem är vi ett kollektiv? Vad gör vi med vår ensamhet? Är vi ensamma här på jorden? Vad är meningen med allt?, säger dirigenten Olof Boman.

Föreställningen framförs på tyska och textas på svenska, engelska, samiska och arabiska. I klippet ovan kan du se delar ur operan och höra danschef och tillfälligt konstnärliga ledare om föreställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.