Snabba bilar testade trycket i Åmsele

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 25 och 30 ekipage hade samlats på den gamla nerlagda militärflygfältet utanför Åmsele idag.

Många hade åkt långt för att testa sina bilar på den drygt 200 meter långa landningsbanan.

– Det är roligt att testköra bilen, samtidigt som det är trevligt att träffa alla de som håller på med den här sporten, säger Fredrik Brodin som kommer ända från Örnsköldsvik för att köra sin bil, en ombyggd Chevrolet Chevelle.

Dragracing är en motorsport där det gäller att, från stillastående, köra en sträcka på några hundra meter så snabbt som möjligt. Bilarna är som färgglada kraftpaket som ryker innan de far iväg. Själva loppet är över på tio sekunder.

Förknippas ibland med olagliga biltävlingar

Dragracing har ibland förknippats med illegala biltävlingar. Då handlar det om så kallade streetrace, där ett flertal bilar tävlar mot varandra på allmän väg.

Enligt vakthavande befäl Dan Andersson pågår det ett tiotal sådana här race i Västerbotten varje år.

– Det kan vara ungefär tjugo tävlande bilar och flera hundra åskådare när vi kommer till platsen.

Streetrace allt ovanligare i Västerbotten

Dan Andersson säger också att antalet illegala biltävlingarna minskat de sista femton åren. En anledning kan vara att man istället arrangerar lagliga tillställningar, som den utanför Åmsele, där förarna får möjlighet att testköra sina bilar. Sådana tillställningar måste ha tillstånd av polisen och av bilsportförbundet och säkerhetskraven är strängt reglerade.

För Fredrik Brodin blev lyckan kort den här gången, hans Chevrolet fick problem redan under uppvärmningen, och när Västerbottensnytt träffar honom är det flera som är engagerade för att lösa problemet.

Fredrik har lagt ut 150 000 kronor på bilen bara i år, så det var några dyra sekunder han hann köra på banan idag.

– Jag hann köra ungefär 8 sekunder den här gången. Men det var det värt, skrattar Fredrik Brodin och tittar ner i motorn igen.

Malin Viktorsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.