Undervisningen sker online i realtid och måste vara interaktiv. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snart kan fjärrundervisning bli olagligt

Uppdaterad
Publicerad

Fjärrundervisning via dator ges på flera ställen i Västerbotten, men framtiden är osäker. Redan till hösten kan fjärrundervisning bli olaglig.

Fjärrundervisning innebär interaktiv undervisning där elever och lärare inte befinner sig i samma lokaler. En aktör som är väldigt engagerad i att det ska få fortsätta med detta är Region 8. Det är åtta inlandskommuner i Västerbotten som gått ihop, tillsammans med Arvidsjaur och Arjeplog och som jobbar med att stärka kommunernas roll och utveckling.

Tobias Thomson är utbildningsstrateg på Region 8, och är bekymrad över att den försöksverksamhet med fjärrundervisning som bedrivs i Västerbotten kan bli olaglig i sommar.

– Lagstiftningen har inte hunnit ikapp, i höst kanske vi inte får bedriva fjärrundervisnin. Det känns problematiskt, säger Tobias Thomson.

Lärarförbundet oroliga över lärarollen

Lagen säger att man får anordna fjärrundervisning när huvudmannen (t ex kommunen) saknar legitimerad eller behörig lärare i modersmål och moderna språk. Eller när elevunderlaget är otillräckligt. Undervisningen sker online i realtid och måste vara interaktiv.

Anledningen till att lagstiftarna är tveksamma till fjärrundervisning är att några remissinstanser uttryckt skepsis. Lärarförbundet är oroligt över att lärarrollen ska förändras, och dessutom finns en rädsla från vissa remissinstanser att kvaliteten ska urholkas och att huvudmän ska se mera till pengar än kvalitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – Skola

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter