De är vinnare och förlorare när snömängden minskar i Västerbotten – hör klimatanpassningssamordnaren Johanna Aeaschbacher berätta om det i klippet. Foto: SVT

Snömängden minskar kraftigt i Västerbotten – påverkar näringslivet

Uppdaterad
Publicerad

Snörika vintrar som årets kommer bli allt ovanligare i norra Sverige. Det kommer medföra konsekvenser för bland annat turistnäringen.

SMHI har genomfört en klimatanalys på uppdrag av sju länsstyrelser, bland annat Länsstyrelsen Västerbotten. Den visar att snösäsongen i norra Sverige kommer förändras under det här seklet. Antalet dagar med ett snödjup över 50 centimeter kommer minska kraftigt, likaså medelsnödjupet.

– De stora förlorarna är de ekobaserade näringarna som är beroende av snön, till exempel rennäringen, turismen och skogsbruket, säger Johanna Aschbacher, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Hör Johanna Aeschbacher berätta om vilka fler konsekvenser en minskad snömängd kan leda till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.