Socialnämnden i Bjurholms kommun har fått hårda sparkrav. Foto: SVT

Korttidsboendet Smörblomman i Bjurholm stängs

Publicerad

Socialnämnden i Bjurholm har beslutat att stänga korttidsboendet Smörblomman. Orsaken är besparingar. 
– Någonstans måste det skäras, säger ledamoten Marcus Ljadas.

Efter fjolårets minusresultat på 8,9 miljoner meddelades att socialnämnden i Bjurholm tvingas spara tre miljoner kronor. Nämnden har nu beslutat att stänga korttidsboendet Smörblomman. 

Ledamoten Marcus Ljadas (M) säger att valet stod mellan att minska personalen inom särskilt boende eller att lägga ner antingen Johannesgården eller Smörblomman. 

– Att skära ner på personal kändes drastiskt. Det här var det minst smärtsamma.

Boende ska flyttas

Boendet kommer enligt Marcus Ljadas att stängas successivt under året, och de boende ska flyttas till andra boenden i kommunen. 

– Någonstans måste det skäras. Alla kommuner blöder just nu och det är den här utvecklingen man har varnat för. Verkligheten kommer nu, vi har inget pengatryckeri i källaren.

De socialdemokratiska ledamöterna reserverade sig mot beslutet och hade istället lagt fram ett eget förslag med bland annat färre enhetschefer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer