Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Frågade om jag gillar sexleksaker” – hör Tindra och Moa-Märta berätta om männen som kontaktat dem. Foto: SVT

Sökte studentbostad i Umeå – fick obehagliga förfrågningar av män: ”Frågade om jag gillade sexleksaker”

Uppdaterad
Publicerad

Unga tjejer som annonserar efter studentbostad i Umeå får oönskade meddelanden och förslag från äldre män. Flera tjejer som SVT pratat med vittnar om problemet och menar att männen behandlar annonsen som en kontaktannons.

– En man frågade om jag gillade sexleksaker, säger Moa-Märta Egholt.

Bostadsannonserna på sociala medier har en tydlig form: Personen beskriver sig själv som hyresgäst och bifogar en bild på sig.

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera tjejer, som sökt en studentbostad via annons i Umeå och som vittnar om att de fått ett flertal obehagliga meddelanden och förfrågningar av män.

”Jätteobehagligt”

Studenten Tindra Rimpilä fick kontaktförfrågningar av ett tjugotal män – som inte haft någon lägenhet att erbjuda.

– Jag tyckte det var jätteobehagligt för man vet ju inte vad de här personerna har för avsikter, säger Tindra Rimpilä.

Tindra bor nu hos sin bror och berättar att hon är glad att hon var skeptisk mot de förslag som trillade in, men att hon kanske inte varit lika kritisk om situationen varit mer akut.

Även Moa-Märta Egholt har fått oönskad respons på bostadsannonser. När hon publicerade en annons fick hon obehagliga samtal från dolt nummer.

Hör Tindra och Moa-Märta berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.