Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sökte hjälp mot sömnbesvär – fick psykosmedicin

Uppdaterad
Publicerad

Patienten fick träffa tio olika läkare under elva läkarbesök och fick flera mediciner utan att informeras om riskerna som kunde uppstå när man blandar medicinerna. Mannen själv ville få hjälp via terapi, men det blev det inte tal om.

Inspektionen för vård och omsorg riktar nu kritik mot Västerbottens läns landsting efter att en patient fått träffa tio olika läkare under elva läkarbesök. IVO menar att landstinget har saknat kontinuitet och planering i mannens vård.

Av anmälan till IVO framgår det att mannen fått neuroleptika i doser som i vanliga fall brukar ges till patienter med psykoser eller akut mani. Mannen hade sömnbesvär och hade bett om att få kognitiv beteendeterapi för sina problem.

Fick experimentell behandling

Av anmälan framgår även att mannen behandlades på ett sätt som ligger utanför det regulatoriska godkännandet. Anmälaren menar att den typen av experimentell behandling bara får ske inom kliniska studier.

Mannen drabbades av ”krypningar” i kroppen, oro och kraftigt kroppsligt obehag, smärta i armarna, illamående och viktuppgång.

Inspektionen för vård och omsorg har sett över ärendet och riktar kritik till landstinget på en rad olika punkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.