Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Misstänkt förskingring på kommunala bolaget Solkraft i Skellefteå – två personer utreds för trolöshet mot huvudman

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har startat en förundersökning mot två personer med koppling till det kommunala bolaget Solkraft Öst i Skellefteå efter misstanke om trolöshet mot huvudman, vilket Norran var först med att berätta.

– Vi ska titta på om de här personerna har utnyttjat sin ställning i bolaget och om de har skapat sig ekonomiska fördelar, säger Johan Stabbfors, gruppchef på bedrägerier på polisen till SVT.

Solkraft i Skellefteå vänder sig till personer som står utanför ordinarie arbetsmarknad och jobbar för att bryta utanförskap och isolering samt öka deltagarnas anställningsbarhet. I början av januari meddelade Skellefteå kommun att man skulle göra en extern utredning av Solkraft öst, efter att ”eventuella felaktigheter” uppdagats, som de själva beskrev det i ett pressmeddelande.

– För mig är det viktigt att alla känner sig trygga med att vi agerar sakligt och opartiskt. Därför är det viktigt att genomföra den här externa utredningen, sa då Katarzyna Wikström, förvaltningschef på socialkontoret, till Norran.

Minussiffror trots stora intäkter

Verksamheten har haft en omfattande omsättning på sammanlagt 75 miljoner de senaste tre åren. Förra året var försäljningsintäkten på 25 miljoner, men ändå överskred man budget för arbetskraft med cirka 20 miljoner. De flesta av tjänsterna delfinansieras via statliga medel från Arbetsförmedlingen, skriver Norran.

Sedan januari när den externa utredningen drog igång har tre personer med ledande positioner slutat. Utredningen slog fast att det funnits uppenbara brister i styrningen, men trots det har alla avgått på egen begäran.

Fick fallskärm på över 300 000

En av de som slutat, den tidigare verksamhetschefen, får nu 306 600 kronor i fallskärm, trots att den självmant avgått. 

– Vi har träffat en överenskommelse om avslut utifrån den tidpunkt som vi befann oss i, vilket var tidigt i utredningsprocessen. Jag fattade beslutet utifrån de rekommendationer och den arbetsrättsliga dialog vi har haft med förhandlarna, säger Katarzyna Wikström till Norran.

Förundersökning inledd

Polisen har nu startat en förundersökning om trolöshet mot huvudman, men på grund av förundersökningssekretess kan inte polisen gå in på några detaljer. 

– Det är för tidigt att säga vad som hänt. Åklagare och utredare ska sätta sig och titta på om de här personerna har utnyttjat sin ställning i bolaget och om de har skapat sig ekonomiska fördelar, säger Johan Stabbfors, gruppchef på bedrägerier på polisen.

I nuläget är två personer brottsmisstänkta. Straffet för trolöshet mot huvudman är fängelse i högst två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.