Solstorm kan ge norrsken över hela landet – ”Det starkaste på flera år”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen och natten väntas en geomagnetisk storm träffa jorden som kan ge norrsken över hela landet.

– Det är det kraftigaste vi sett på flera år, säger Fredrik Larsson, norrskensjägare och administratör för en av Sveriges största norrskensgrupper på Facebook.

Det var vid middagstid i torsdags som solen kastade ut mängder av massa och energi – i riktning rakt mot jorden. Under lördagskvällen väntas utbrottet träffa jorden och det gör att det kan bli möjligt att se norrsken över hela landet.

– Det som hände på solen var en så kallad X1-flare. Det är extremt starkt och innehåller mycket massa, det kraftigaste vi sett på flera år och det riktat rakt mot oss på jorden, säger norrskensfantasten och fotografen Fredrik Larsson.

Som prognosen ser ut nu räknar han med att man kommer kunna se norrsken över hela landet.

– Det kommer att ligga lågt i horisonten ända nere i Skåne, blir det så bra som vi tror kan bli synligt ända ner till  norra Tyskland.

”Lär gå att se genom molnen”

Han räknar med att den geomagnetiska stormen kommer att träffa jorden under kvällen och natten. Men det finns ett smolk i bägaren och det är moln. Men även om det ser dystert ut så finns chans för sprickor i molntäcket.

– När det blir så här starkt lär man se norrskenet genom molnen och diset. Jag har sett det förr, beger man sig till en sjö eller liknande blir hela himlen grön, säger Fredrik Larsson.

Några tips inför kvällens förväntade skådespel?

– Gå inte ut för sent, klä er efter väder, ta med något varmt att dricka och gärna ett gott sällskap.

Den geomagnetiska stormen är stark men väntas inte påverka satelliter och annan känslig utrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.