Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marie Strinnholm, tillförordnad kommunchef, berätta vad sanktionsavgiften innebär för Sorsele kommun. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Tre kommuner i norra Sverige brister i säkerhetsarbetet – Sorsele tvingas betala 2 miljoner: ”Kan riskera rikets säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Tre kommuner i norra Sverige har allvarliga säkerhetsbrister som kan riskera rikets säkerhet. En av dem är Sorsele som nu ska betala en sanktionsavgift.

– Det är riktigt jobbigt just nu, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd (V). 

För två år sen gav Regeringen länsstyrelsen i Norrbotten uppdraget att granska kommuner och regioners säkerhetsarbete i Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtlands län. Det på grund av det förändrade säkerhetsläget.

Länsstyrelsen har hittat brister i tre kommuner i norra Sverige, Strömsund, Pajala och Sorsele.

– Det kan leda till sårbarheter som i sin tur kan riskera rikets säkerhet, säger Karin Börjesson, avdelningschef på länsstyrelsen i Norrbotten.

”Olyckliga omständigheter”

Exakt vad Sorsele kommun har brustit i är oklart eftersom delar av handlingarna är sekretessbelagda.

– Tyvärr är denna händelse ett fall av olyckliga omständigheter. Nu är det här kommunens högsta prioritet, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd (V).

Kommunerna ska betala en sanktionsavgift. För Sorseles del handlar det om 2 miljoner kronor.

– Det är så klart ett avsevärt stort belopp för en liten kommun som Sorsele. Vi kommer att lämna in en överklagan, säger Marie Strinnholm, tillförordnad kommunchef i Sorsele.

Hör Marie Strinnholm berätta om hur hon ser på sanktionsavgiften och kommunens brister i säkerhetsskydd.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.