Genrebild. Sorsele och Storuman är de kommuner i länet som har lägst andel elever i årskurs nio med gymnasiebehörighet. Foto: Jessica Gow/TT

Sorsele och Storuman har lägst andel behöriga till gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Sorsele och Storuman är de kommuner i länet som har lägst andel elever i årskurs nio med gymnasiebehörighet. Enligt Sorseles skolchef Ulrika Eriksson finns det förklaringar som inte beror på en bristfällig verksamhet.
– Det är så tråkigt när lärarkåren jobbar så pass engagerat men utåt visas bara en missvisande siffra.

Föregående läsår var 70 procent av Sorseles niondeklassare behöriga att söka gymnasiet. En av de lägsta siffrorna bland kommunerna i Västerbotten. Det var P4 Västerbotten först med att berätta.

Enligt skolchefen Ulrika Eriksson är en förklaring HVB-hemmet som finns i Sorsele.

– De eleverna har bristfällig skolbakgrund. Och eftersom det var så få som 28 elever i hela årskursen, och flera av dem från HVB-hemmet, så påverkar det så klart statistiken. Vi hade dessutom en högre procentuell andel nyanlända elever i årskursen jämfört med rikssnittet.

En annan förklaring är att många av eleverna i Sorsele vill gå fordonsutbildning på gymnasiet i Arvidsjaur. Eftersom det är en yrkesutbildning behövs inte lika höga betyg som till andra gymnasieprogram.

– Det är intelligenta elever som har lätt för sig i skolan men de tycker inte att de behöver plugga lika hårt eftersom de inte behöver A i alla ämnen för att komma in på fordonsutbildningen, säger skolchefen.

Statistiken missvisande

Hon menar att statistiken blir missvisande och att det inte finns så mycket att göra åt siffrorna.

– Vi är inte felfria men vi har kompetenta, högutbildade och relativt sett friska lärare. Vi ser den psykiska ohälsan där eleverna nästan är utbrända i högstadiet och på gymnasiet i andra delar av landet. Det här meritvärdet kanske inte är allt. Ungdomarna i Sorsele kanske är lyckliga, det finns inget nyckeltal som mäter det.

I Västerbotten som helhet hade 85 procent gymnasiebehörighet förra läsåret. Norsjö, Robertsfors och Åsele kommuner låg bäst till enligt statistiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer