Foto: SVT/ Sorsele kommun

Sorsele säger nej till naturreservat

Publicerad

Länsstyrelsen har länge velat göra området Blaiken mellan Storuman och Sorsele kommun till ett naturreservat. Nu har man skickat ett förslag till kommunerna men Sorsele kommun ställer sig negativ till förslaget.

Länsstyrelsen har länge haft planer på att göra Blaiken domänreservat till ett naturreservat för att ge området ett juridiskt skydd. Man har nu skickat ut förslaget till Sorsele och Storumans kommuner, i Sorsele kommunstyrelse så har man valt att ställa sig negativ till förslaget.

– 53 procent av vår landareal är redan skyddat, vi känner att det räcker. Ett naturreservat skulle förstöra möjligheterna till exploatering av marken, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd (V).

Blaiken är redan skyddat av ett domänreservat sedan 1990-talet, men för att ge Blaiken ett formellt skydd så vill man ändra det till ett naturreservat. I Blaiken finns bland annat stora delar opåverkade myrar, sjöar och vattendrag. Det finns även urskogstartat gran och tallskog med sällsynta arter, framförallt vedsvampar, lavar och fåglar.

– Det är ett naturrikt område som är värt att skydda. När man upprättade domänreservatet så var inte området hotat på något sätt, nu vill man se till att det blir ett formellt skydd, säger reservatbildaren Per Nihlén.

Länsstyrelsen väntar fortfarande på Storumans kommuns inställning, men Kjell Öjeryd tror att de kommer gå på samma linje som Sorsele.

– Jag vet inget säkert, men det känns som att de kommer ställa sig bakom oss. Även om det kanske inte kommer vara lite tydliga som oss, säger Kjell Öjeryd (V) ordförande i kommunstyrelsen i Sorsele.

  • Uppföra byggnad eller anläggning så som mast eller vindkraftverk
  • Anlägga väg, parkeringsplats, stängsel eller stig.
  • Anlägga eller underhåll av grillplats, vindskydd eller koja.
  • Framföra motordrivet fordon annat än på befintliga vägar med undantag för snöskoterkörning på vintertid.

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer