Foto: svt

SOS-nedläggning oroar räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm lägger ner i Skellefteå. En besvikelse, säger räddningstjänsten.

SOS Alarm lägger ner sina larmcentraler i Skellefteå. Även Gävle och Eskilstuna läggs ner. 18 personer i Skellefteå berörs.

Totalt 50 tjänster berörs av nedläggningarna som genomförs vid halvårsskiftet 2013, i Skellefteå berörs 18 personer.

– Det främsta skälet är att vi får större möjlighet att koncentrera vårt grunduppdrag, säger Ronald Krantz, på SOS Alarms pressjour.

Säkerheten ska inte påverkas när man lämnar länet.

– Lokalkännedomen försvinner inte, säger Ronald Krantz. SOS-centraler i norr samarbetar gränslöst redan. Det är ett sätt för oss att hålla våra svarstider.

Tre sjuksköterskor i Skellefteå

I dag arbetar tre sjuksköterskor vid SOS-centralen i Skellefteå. De finns på plats mellan klockan 07.00 och 22.00 på vardagarna. På nätter och helger kopplas samtalen till sjuksköterskor på andra larmcentraler i landet som gör de medicinska bedömningarna av inkommande larmsamtal.

Redan 2011 gick Skellefteå miste om ett medicinskt specialistcentrum vid larmcentralen i Skellefteå. Då uppgav SOS Alarm att anledningen till beslutet var att det inte gick att rekrytera de 20 sjuksköterskor som behövdes till centret.

– Vi kommer att ha kvar dagens tre sjuksköterskor i Skellefteå, men det kommer inte att bli någon utökning av tjänsterna, sa Ulrika Bergvall vid SOS Alarm vid det tillfället, nu kommer alltså de tre tjänsterna att försvinna.

Besvikelse hos räddningstjänsten

Lars Tapani som är räddningschef i Umeå, och även har ansvaret för räddningstjänsten i Robertsfors och Ånäset, säger att han tycker att det är tråkigt att SOS i Skellefteå försvinner.

– SOS måste ju ta fram effektivt kartstöd, för vi förväntar oss samma service som tidigare.

Erik Karlsson som är kårchef vid räddningstjänsten i Robertsfors säger till Västerbottensnytt att han är mycket förvånad över beslutet.

– Vi har inte hört någonting i förväg om det här, jag är rädd för att det blir sämre service till de som kör ambulanser och brandbilar, säger Erik Karlsson.

När Skellefteå lagts ner kommer samtalen att besvaras i Luleå, Östersund, Sundsvall och Falun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.