Spektakulär konsert bjuder på brinnande pianon

Uppdaterad
Publicerad

Brinnande pianon, is och animerad dans är några av inslagen i föreställningen Ice Concerto. Den spektakulära multimediakonserten har premiär på Norrlandsoperan ikväll.

I centrum står en världspianist från Skellefteå.

Ett brinnande piano som krossas mot Ångermanälvens is. Tonsättaren Fredrik Högberg polisanmäldes för det här, men friades från anklagelsen om miljöbrott.

Filmsekvensen är en del av Ice concerto som har urpremiär ikväll. På scenen är Niklas Sivelöv huvudperson – en världspianist född och uppvuxen i Skellefteå.

– Det är ett spännande projekt vi gjort. Det började med att Fredrik skrev ett stycke som heter Ice piano, och sedan byggde han ut det så att det blev Ice concerto. Pianokonserten är så välkomponerad att det funkar bara det, sen är bilderna en extra bonus, säger Niklas om multimediaföreställningen.

Niklas började spela orgel som 6-åring och uppträdde som 8-åring med egenskrivna låter i Radio Västerbotten.

– Jag älskade musik redan då, det var det jag ville göra, det var ett uttryck som jag inte hittade i andra saker i livet, säger Niklas Sivelöv.

Ice concerto tar med oss till iskristallernas värld. Niklas har med sig sina norrländska gener i framförandet och minnen av snöiga barndomsvintrar.

– Jag har ju med mig det norrländska arvet. Jag bodde i Skellefteå tills jag var 16 år och började på Musikhögskolan i Stockholm, var man växer upp påverkar ju en som person jättemycket, säger Niklas.

Niklas Sivelöv spelar gärna Bach och Beethoven. Och han tycker att ett modernt verk om klimatförändringar och smältande isar inte ligger så långt ifrån det.

– Jag är nog så kontroversiell att jag spelar klassisk musik på ett kreativt sätt. Det här är långt från Bach, men ändå inte så långt som man kan tro. Musik ska utvecklas, inte bara förvaltas, vi ska inte vara på museum, säger Niklas Sivelöv.

Publiken får hjälp av bilder och speakertexter i början av föreställningen att förstå att föreställningen handlar om klimatförändringarna.

– När jag sitter och spelar tänker jag inte riktigt på det, då har jag fullt upp med musiken, men det är en viktig fråga Fredrik Högberg tar upp i det här verket, säger Niklas Sivelöv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.