Arkivbild. Stornorrfors kraftverksdamm har fyra luckor för att släppa på vatten. Foto: Tommy Forsgren / SVT

Sprickor funna i Stornorrfors kraftverksdamm

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall har upptäckt sprickor i infästningen på en av de fyra dammluckorna vid Stornorrfors kraftverk i Umeå. Konsekvenserna kan bli att dammluckan inte klarar de påfrestningar den är konstruerad för, skriver bolaget i ett pressutskick.

Det var vid en inspektion som det upptäcktes sprickor i infästningen på en av det fyra dammluckorna. Skadorna beror troligen på konstruktionsfel när kraftverksdammen byggdes för mer än 50 år sedan och har med åren förvärrats.

– Det är allvarligt för luckorna behövs, vårfloden har inte kommit hit än. Så länge inte luckan används så är det inga påfrestningar och den skadade luckan kommer att användas i sista hand, säger Tord Eriksson, produktionschef Vattenfall vattenkraft.

Den stundande vårfloden kommer att påverka vattenflödet i älven och dammluckorna kan komma att behöva användas i större utsträckning än normalt.

– Vi har upptäck skador på luckan, men vi gör bedömningen att det inte är så pass akut att vi inte kan kan vänta till efter vårfloden med att åtgärda dessa, säger Eriksson.

Vatten kan komma utan varning

Skulle dammluckan inte klara vårflodens påfrestningar varnar nu Vattenfall för att det är viktigt att personer som befinner sig nedströms i området kring den så kallade Torrfåran är uppmärksamma eftersom vatten kan komma forsande utan varningssignal innan.

När vårfloden är förbi ska luckan åtgärdas, men redan nu finns avstängningsanordningar på plats vi kraftverksdammen om de skulle behövas.

Länsstyrelsen i Västerbotten kommer löpande hållas informerade om läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.