Flera restauranger i Västerbotten ställer in julbordet – på grund av personalbrist

Publicerad

Stadshotellet i Skellefteå är en av flera arrangörer som tvingas ställa in årets julbord. Anledningen är personalbrist – till följd av pandemin.

– Det är en ansträngd situation, säger Johan Carlsten, hotellchef vid Stadshotellet.

När coronapandemin slog till fick mängder av hotell- och restaurangpersonal sluta. Många har gått vidare till jobb i nya yrken och så ser det ut i hela Västerbotten. Nu är det svårt att hitta personal.

– Vi har haft svårt att öppna upp. Julbordet har ställts in då vi inte har haft tillräckligt med personal, säger hotellchefen Johan Carlsten i Skellefteå.

Han har sedan i sommar anställt 20 personer på hotellet, allt från en ny kökschef till ny restaurangpersonal, men det räcker helt enkelt inte.

”Blir mindre show än vanligt”

Det är fler i Skellefteå som fått välja bort julbord, bland annat Scandic och Stiftsgården.

– Vi har valt att skjuta det till nästa år. Främst för att vi håller på att organisera oss och har halv personalstyrka, säger Catharina Särkioja, receptionist på Stiftsgården.

Liknande beslut har man fått ta på restaurangerna Lufta och Palma i Robertsfors, på grund av personalbrist. Några som däremot kommer duka upp för traditionellt julbord är Hotell Wilhelmina – men i en nerskalad variant.

– Det blir lite mindre show än vanligt med tanke på corona, så det är lite halvsorgligt, säger hotellägaren Magnus Norlin.

Hör Johan Carlsten berätta om det tuffa läget i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.