• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: SVT

De tänjer på gränserna med broderi

Broderi är mer än att bara korsstygn som sys efter mönster. 18 slöjdare från Västerbotten och Nordland i Norge utmanar gränserna med nål och tråd. I sommar ställs deras verk ut på Västerbottens museum i Umeå.

Broderigruppen Fimbria från Västerbotten och gruppen Sting från Nordland i Norge har samarbetat i fem år. Trots stora avstånd mellan deltagarna, från Oslo till Jörn, har de inspirerat varandra i sitt broderande.

De har bland annat skickat broderier som ett slags kedjebrev mellan varandra, där varje person sytt några stygn eller ett motiv innan det skickats vidare.

– Vi har stimulerat varandra och haft jättekul, säger Eva Dahlgren Axelsson, från Flarken, en av konstnärerna som nu ställer ut.

Kan uttrycka sig med broderi

Hon har bland annat skapat skålar av handspunnet ullgarn. Och i utställningen ”Töja på gränsen” utmanas det traditionella broderiet.

– Det handlar om att skapa fritt och utifrån sina tankar. Att inte alltid ha en förlaga där man räknar trådar och gör det någon annan hittat på. Man kan uttrycka sig med broderi, säger Kristina Ersviken, länshemslöjdskonsulent.

Ämnen som massakern på Utöya, miljöproblem och flyktingfrågan tas upp i utställningen som visas från den 6 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer