Brandflygplan vattenbombar en skogsbrand utanför Hörnefors, söder om Umeå. Foto: Patrick Trägårdh

Stärker kommunernas krisberedskap med 1,2 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner- och landsting (SKL) har slutit en överenskommelse med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om kommunernas krisberedskap. Överenskommelsen omfattar 1,2 miljarder kronor under den kommande mandatperioden.

Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsverksamhet som måste fungera vid en kris. Därför är det viktigt att kommunerna har en god krisberedskap, något som inte minst blev tydligt i samband med sommarens skogbränder.

– Sommarens skogsbränder understryker behovet av att vi tillsammans stärker krisberedskapen. Klimatförändringar, sårbarheter i den tekniska infrastrukturen, informationssäkerhet och terrorism är exempel på utmaningar som ställer krav på en bättre beredskap, säger Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, i ett pressutskick.

Bland annat kommer en handbok i kommunal krisberedskap att tas fram. MSB ska även ta fram flera vägledningar, rörande information till allmänheten vid en kris, samt hur kommunen kan planera för att upprätthålla sin samhällsviktiga verksamhet.

Överenskommelsen innebär att landets 290 kommuner ersätts 310 miljoner kronor per år, fördelat över fyra år – totalt 1,2 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.