Foto: SVT

Startar förskola på obekväma tider

Uppdaterad
Publicerad

Förskola på kvälls-, natt- och helgtid är på gång i Storumans kommun. Enligt ordförande i fritids-, kultur- och utbildningsnämnden är behovet stort och därför räknats in i budgeten för nästa år.

Förskola på kvälls-, natt och helgtid kan snart bli verklighet i Storumans kommun. Enligt Tina Kerro som är ordförande i fritids- kultur och utbildningsnämnden finns förslaget med i nästa års budget.

– Det är så att fullmäktige tagit det beslutet att vi ska arbeta in det i den ordinarie budgeten för 2018 och att vi ska kunna starta efter årskiftet, säger Tina Kerro.

Frågan har varit på tapeten länge menar Kerro och inför nästa år planeras två verksamheter i kommunen.

– Jag har varit ordförande denna mandatperioden, perioden innan fanns redan en utredning om barnomsorg på obekväm arbetstid, då gjordes en undersökning och kalkyl för kostnaden men då föll det på utrymme att starta upp. Det vi gör nu är en större satsning med två olika ställen där vi lägger verksamheterna, ett i Storuman och ett i Hemavan eller Tärnaby beroende på var det passar bäst, säger hon.

LÄS MER: Får över två miljoner kronor – för att passa barn på nätter

Stort behov hos både föräldrar och branscher

Under sin tid som ordförande i nämnden har hon blivit uppvaktad av både föräldrar och mor- och farföräldrar som trycker på hur stort behovet är att få till en barnomsorg på obekväm arbetstid.

– När vi gjorde undersökningen svarade 22 föräldrar, undersökningen var ganska detaljerad och de fick uppge vilket jobb de hade, 22 hade ett verkligt behov och det rör sig om 30 barn, berättar Tina Kerro.

LÄS MER: Nattis på gång i Storuman

Men det är inte bara hos barnens anhöriga som behovet finns, även kommunens branscher har ett stort intresse.

– Det är vissa branschers som fallit för att de inte får ihop rekryteringen. Både handel, vården, restaurang, besöksnäringen har behovet. Även industri också då vi har de som går skift, berättar Tina Kerro.

Kostnaden för det hela tros landa på ungefär två miljoner kronor där den största delen kommer att gå till bemanning då det är personal som ska jobba på natten berättar Kerro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.