Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De ordnar jobbresor för att locka arbetskraft från södra Sverige: ”Att flytta är en chans” Foto: SVT

Skellefteå ordnar jobbresor – vill ragga arbetskraft från södra Sverige

Publicerad

Det är hård konkurrens om jobben i södra Sverige. I norr skriks det efter arbetskraft i alla branscher. Nu arrangerar Skellefteå kommun och Region Västerbotten jobbresor för att locka arbetskraft från södra Sverige.

– Att flytta är en chans att komma in i det svenska samhället på riktigt, att få en chans att utveckla sig, säger Tatjana Ristovski vid internationella kvinnoföreningen i Malmö.

I Malmö är arbetslösheten 15 procent, i Skellefteå bara fyra.

– I Malmö är det tyvärr svårt att få jobb för många. Det är många, många som slåss om jobben, säger Tatjana Ristovski vid internationella kvinnoföreningen i Malmö som var med vid besöket i Skellefteå.

Har värvat 20-tal personer

Mikaela Bondesson vid Skellefteå kommun tror mycket på jobbresor till Skellefteå. Hittills har man lyckats värva ett 20-tal personer att flytta norrut.

– Många kommer spontant, men det är ett stort steg att flytta långt norrut. Det kostar mycket att flytta och man behöver en bostad. Men vi försöker hjälpa till på alla fronter. Skellefteå behöver alla som kommer, säger Mikaela Bondesson vid Region Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet