Stieg Larssons broder Joakim (tv) och fader Erland (th). Prisutdelare var Marie-Louise Rönnmark Foto: Karin Wiechel

Stieg Larsson hedersmedborgare i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Stieg Larsson har postumt utsetts till hedersmedborgare i Umeå. Hans författarskap och arbete för demokrati hedrar både honom och hans barn- och ungdomsstad, tycker kommunledningen. Stieg Larsson är världsberömd för sin Millennium-trilogi. Romanserien har sålts i ofattbara 63 miljoner exemplar och har översatts till 50 språk

Det här är fjärde gången en ny hedersmedborgare utses i Umeå. Tidigare har författaren Lars Widding (1988), fotbollsspelaren Gunnar Nordahl (1991) och Eu-kommissionären Anita Gradin (1997) fått utnämningen. Hedrandet av Stieg Larsson ägde rum under Kulturnatta i Umeå på lördagen.

Eftersom Stieg Larsson avled hastigt i en hjärtinfarkt 2004, endast 50 år gammal, fick han själv inte uppleva succén. Hans verk är dock odödliga, och själv ges han nu också för alltid en plats i Umeås historia, som hedersmedborgare. Utnämningen har i vanlig ordning gjorts av kommunfullmäktiges presidium. Motiveringen lyder:

”När ord bildar meningar, kan de också ge mening. Stieg Larsson nådde ända fram som journalist och i ett författarskap utan motstycke. Grunden lades under hans tid i Umeå, av en engagerad familj och genom en tidig övertygelse. Stieg Larsson har kombinerat det goda berättandet med en orubblig hållning för medmänsklighet, demokrati och kvinnors rätt.”

Kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark delade ut priset till Stiegs fader Erland och broder Joakim.

– Stieg Larsson hade en verklig lidelse, och de värden han stod upp för rimmar väl med den allmänna andan i Umeå. Hans arbete hedrar både honom och Umeå, säger hon.

Stieg Larssons pappa Erland Larsson talar för både sig själv och sin andre son Joakim när han kommenterar utmärkelsen:

– Vi har tagit emot priser å Stiegs vägnar tidigare, men det här är nog den största och finaste, säger Erland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.