Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Alla är nöjda och glada, säger Thomas Johansson om laxköpet. Foto: Marit Israelsson/SVT

Stiftelse köper 1 500 laxar för att skydda Vindelälvslaxen

Uppdaterad
Publicerad
Länsstyrelsen har gett dispens för fiske på 2 000 laxar i Vindelälvens fredningsområde. Men Stiftelsen för Östersjölaxen har i en räddningsaktion köpt upp 1 500 laxar för att skydda arten.
– Varenda lax som kan vandra upp är oerhört värdefull för att bevara Vindelälvens unika bestånd, säger Thomas Johansson, generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen.

Vindelälven rinner samman med Umeälven och tillsammans når de båda älvarna havet just söder om Umeå i Västerbottens län. Här finns ett fredningsområde som är till för att bland annat skydda Vindelälvslaxen från fiske.

Trots att det är förbjudet att fiska lax i fredningsområdet så utfärdar Länsstyrelsen dispens för fiske. Totalt finns det i år en kvot på 2 000 laxar som får fiskas upp i fredningsområdet.

- Med ett livskraftigt laxbestånd som grund kan vi verkligen utveckla bygden genom att skapa möjligheter för besökare att uppleva den här fantastiska fisken,  säger näringsprofilen Jan Wejdmark, som bidragit ekonomiskt för att Stiftelsen för Östersjölaxen ska kunna köpa laxarna.

Hör generalsekreteraren i klippet om varför stiftelsen köpt fiskarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer