Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen Per Rudberg om tjuvarnas fräcka metod: ”Använder batteridrivna sliprondeller”. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Stölder av elcyklar har ökat över 100 procent på ett år i norra Sverige

Publicerad

Risken att få sin elcykel stulen är avsevärt högre än för en vanlig cykel. De anmälda stölderna av elcyklar har under januari-maj ökat med 107 procent i polisregion Nord, jämfört med samma period 2021.

Under årets första fem månader stöldanmäldes 176 elcyklar i polisregion Nord. Året innan var motsvarande siffra 85 stycken. Det är en ökning på 107 procent.

Var fjärde stulen cykel går på el

Ser man till riket i stort så är var fjärde stulen cykel en elcykel. Hittills i år har 20 525 cyklar varav 4 920 elcyklar anmälts stulna. Polisen i Västerbotten ser att det finns personer som nischat sig på att stjäla dyra cyklar och cykeldelar, i den kategorin ingår även elcyklarna.

– Jag ser en ökning av elcykelstölderna, den senaste tiden har vi sett att man har med sig batteridrivna sliprondeller som klipper låsen på bara några sekunder, säger Per Rudberg, brottssamordnare vid polisen i Västerbotten.

Enligt Stöldskyddsföreningen är risken att bli av med sin elcykel större än att bli av med en vanlig cykel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.