Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om varför man vill se ett stoppförbud Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter trafikkaoset: Stoppförbud föreslås längs Vildmarksvägen

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren var det en anstormning av turister till Vildmarksvägen vid Stekenjokk i Vilhelmina kommun. Detta orsakade stress för renarna i området. Nu vill kommunen och länsstyrelsen göra något åt problemet – genom att införa stoppförbud.

– Det blir en 4,5 kilometer lång sträcka där bilar och husbilar inte får stanna. Det är för att renarna ska kunna passera i lugn och ro, säger kommunchef Karl-Johan Ottosson i Vilhelmina.

Vildmarksvägen som sommartid gör att turister kan ta sig in i Jämtland och Norge över Stekenjokk har blivit ett allt populärare resmål. Förra sommaren körde 47 000 fordon över fjället.

Stressade renkalvar

Detta orsakade problem för rennäringen eftersom renkalvar blev stressade av trafiksituationen. Nu utreder länsstyrelsen ett stoppförbud för att förhindra en liknande situation i år.

– Vi är jätteglada för våra turister men vi måste se till att det inte blir en sådan trafiksituation som i fjol, att vajor och kalvar stressas när de hamnar på olika sidor av bilkaravanen. Folk ska kunna köra här men inte stanna mer än på anvisad plats, säger Karl-Johan Ottosson.

Beslutet ska klubbas formellt i slutet på april och börjar gälla from då vildmarksvägen öppnas i början på juni i år.

Hör Vilhelminas kommunchef Karl-Johan Ottosson i klippet ovan.

Enligt förslaget skulle det bli förbud mot att stanna mellan de två parkeringarna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer