Foto: Bertil Ericson/TT

Stor driftstörning hos flera taxibolag under fredagen

Uppdaterad
Publicerad

Flera taxibolag i landet drabbades av stora IT-driftstörningar på fredagen, vilket påverkade resenärer som hade bokat taxi, färdtjänst eller skolskjuts. Umeå Taxi var ett av bolagen som hade problem.

– Vi ser inte bokningar och inte heller våra bilar så vi famlar lite i mörker, sa Mikael Thyni, platschef, på fredagsmorgonen.

Först vid 21-tiden var problemet löst.

Störningar drabbade de som bokat taxi, färdtjänst eller skolskjuts med bland annat Taxi Skåne, Taxi Kurir, Taxi Jönköping och Umeå Taxi.

Enligt Mikael Thyni på Umeå Taxi började problemen vid fyratiden på morgonen.

– Det är en central serverhall i Stockholm som ligger nere. Vi sitter i händerna på tekniker, vi kan inte göra så mycket, sa han.

Inga taxibilar kunde under dagen levereras eller bokas som vanligt.

Vi försöker köra reservrutin. Nu får resenärer ringa in till oss direkt och så fördelar vi taxibilar manuellt, för bilar finns, sa Mikael Thyni.

Problemet löst vid 21

Ett intensivt arbete pågick under dagen för att felsöka. Vid 18.35 uppgav Cabonline att man arbetade med att starta om nätverk och system.

Strax före klockan 21 meddelade bolaget att driftstörningen är löst och att bokning och leverans av taxibilar åter fungerar som vanligt.

– Vi beklagar verkligen de besvär IT-driftstörningen inneburit för våra resenärer och samarbetspartners, säger Ulf Samell, presstalesperson Cabonline Group, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.