Stor gruvsatsning vid Tärnaby

Uppdaterad
Publicerad

Företaget IGE Nordic storsatsar på en nickelfyndighet i Rönnbäcken söder om Tärnaby. I år satsas det över 10 miljoner på prospektering i området. Om det visar sig att fyndigheten håller vad den lovar kommer en framtida gruva att bli den i särklass största i Västerbotten.

– Vi vet att vi kan framtsälla en ovanligt rik nickelprodukt som är attraktiv för marknaden. Avgörande för om det blir en gruva är i första hand att vi kan påvsa att fyndigheten är tillräckligt stor och har en acceptabel nickelhalt, säger IGE Nordics vd Fredric Bratt.

Fyndighet redan på 70-talet

Redan på 70-talet genomförde Boliden omfattande undersökningar av nickelfyndigheten vid Rönnbäcken. Försöken visade att det fanns nickel i låga halter, men i en form som gör att det går att utvinna ett nickelkoncentrat med höga halter. Detta har också bekräftats av anrikningsförsök som IGE Nordic har genomfört under förra hösten.

Under förra året sökte IGE Nordic undersökningstillstånd för området och startade ett intensivt arbete med att kartlägga fyndigheten. Hittills har över 5000 meter borrats och företaget satsar på att totalt satsa tio miljoner kronor på undersökningarna i år.

Om resultaten av provborrningarna lever upp till IGE Nordics förhoppningar så vill man starta en dagbrottsbrytning i mycket stor skala. Siktet är inställt på 15 miljoner ton per år. Därmed skulle Rönnbäcken bli den i särklass största gruvan i Västerbotten. Närmaste jämförelsen är Aitik utanför Gällivare där man idag bryter 18 miljoner ton årligen.

– Fyndigheten uppträder i form av stora massiv som gör att en eventuell brytning kan ske till låg kostnad, säger Fredric Bratt.

Minst tre år till brytning

– Vi avvaktar de första analyserna från borrprogrammet. Därefter kommer projektet att utvecklas steg för steg. Om det visar sig att det finns underlag för en gruva kommer det att ta minst tre år för att få de tillstånd som krävs och ytterligare två år för anläggningsarbeten innan gruvan kan starta, konstaterar Fredric Bratt.

En anledning till att nickel har blivit intressant är att priset har stigit de senaste åren. Även om priset har fallit en hel del det senaste året är det fortfarande dubbelt så högt som för 3-4 år sedan. Nickel används främst vid tillverkning av rostfritt stål.

Arne Müller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.