Arkivbild Foto: SVT

Stor lavinfara i fjällen efter stormen

Uppdaterad
Publicerad

Ta lavinfaran i Västra Vindelfjällen på stort allvar, uppmanar Naturvårdsverket på sin sajt lavinprognoser.se. Stormen gör läget mycket farligt.

Även då vinden mojnat och vädervarningen för blåsten inte längre gäller så försvinner inte lavinfaran. Den beskrivs som en fyra på en femgradig skala, vilket innebär stor lavinrisk. ”Sänk dina ambitioner och planera inte brant åkning i helgen, efter en sådan här rejäl omgång behöver snötäcket tid att återhämta sig”, uppmanar Naturvårdsverket.

Även i södra Jämtlandsfjällen bedöms faran vara betydande, en trea på den femgradiga skalan. Det kommer ta några dagar för lavinbedömarna att få koll på läget, och därför uppmanas nu till stor försiktighet.

Stormen Jan

Lavinprognoser.se kommer också med ett konkret råd till den som riskerar att få svårt att hålla sig till rekommendationerna.

”Är du osäker på din inre styrka och avhållsamhet kanske det är bäst att låsa in skidorna eller skotern och be någon gömma nyckeln, spara branterna till efter helgen”, skriver Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Jan

Mer i ämnet