Här grips mannen efter larm om explosionsrisk i Umeå Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Stor polisinsats vid Intersport i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Polis, räddningstjänst och ambulans ryckte under onsdagskvällen ut till Intersport på Mariedal i Umeå efter ett larm om explosionsrisk. Enligt larmet hotade en person med att han hade en bomb.

– Vi jobbar med ärendet just nu. Vi har inte någon uppgift om någon är skadad. Men en person är frihetsberövad, säger polisens presstalesperson Marie Andersson på kvällen.

Enligt polisen ska personen, som är en man, ha uppträtt hotfullt i butiken. Larmet till polisen kom in vid 17-tiden.

SVT:s reporter Mikael Assmundsson befann sig på platsen och rapporterade att det såg ut som att Intersportbutiken evakuerades.

– Jag såg när en person greps och fördes iväg i en polisbil. Björnvägen är nu avspärrad och polisen dirigerar om trafiken, säger han.

Polisen höll under kvällen förhör med vittnen på platsen.

Ville betala med kontanter

Butikchefen Stefan Arvidsson berättar för SVT att den hotfulla situationen uppstod när mannen skulle handla i butiken.

– Han ville betala med kontanter, men vi är en kontantfri butik. Han blev inte nöjd med det svaret utan blev aggressiv. Och då tillkallade personalen mig.

Vid 19-tiden var butiken fortfarande avspärrad.

– Vi får inte öppna, polisen vill säkra lokalen först, säger Stefan Arvidsson.

Men varken han själv eller någon ur personalen ska ha uppfattat att mannen ska ha hotat med att använda sprängmedel eller något liknande.

Togs på allvar

Enligt yttre befäl Henrik Isaksson hade polisen fått vittnesuppgifter om just det.

– Den information vi fick var att det fanns en person inne på Intersport som ska ha sagt att han hade en bomb. Patruller åker dit, vi får kontakt med personen och han blir gripen, berättar Isaksson.

Mannen ska ha gått ut ur butiken själv, och greps på parkeringen.

– Efter att vi uppdaterat lägesbilden kom vi fram till att det finns ingen bomb. Men med de uppgifterna är det inte så konstigt att vi tog höjd och måste agera på det, säger Henrik Isaksson om det stora pådraget.

Mannen har släppts

Inget farligt föremål hittades, och bombgruppen behövde inte tillkallas. Mannen var frihetsberövad några timmar och förhördes. Brottsrubriceringen var inledningsvis ”olaga hot mot grupp” – men vid 21.20 meddelar polisen att åklagare har fattat beslut om att häva gripandet. Därmed är mannen försatt på fri fot igen. Under torsdagen meddelade polisen att det inte längre finns någon misstanke om brott och att förundersökningen lagts ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.