Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det kan finnas olika förklaringar” – hör prästen om problemen. Foto: SVT, Anders Öhlund

Stor prästbrist i glesbygden i Västerbotten – kyrkan använder sig av ”hyrpräster”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som kyrkovalet pågår står kyrkan inför en utmaning när det gäller att hitta präster. I glesbygden i Västerbotten är det svårt att lösa bemanningen. Prästen Heinrich Fröb pendlar 20 mil för att predika i Vilhemina.

– Det är svårt att locka kollegor att börja jobba här. Det handlar också om att medföljande skall få jobb och det går inte alla gånger, säger Heinrich Fröb.

Heinrich Fröb värvades av Svenska kyrkan och flyttade till Norrland från Tyskland. Han bor i Byske, men veckopendlar till Vilhelmina där det inte finns en enda fast anställd präst på orten.

Hoppas få kollega

Heinrich Fröb får ibland hjälp av en pensionerad prästkollega i Vilhelmina när det blir för mycket att göra.

– De fungerar nästan som ”hyrpräster”, precis som hyrläkarna på hälsocentralerna. Jag hoppas att få en kollega snart, men jag har hoppats länge. Jag är drygt 66 år så vad som händer när jag går i pension det vet jag inte, säger Heinrich Fröb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer