Genrebild Foto: TT

Stor risk för fallolyckor – får böta efter inspektion

Publicerad

Ett företag tvingas betala sanktionsavgift efter att Arbetsmiljöverket under en inspektion upptäckt att byggarbetare på T3-Center i Umeå saknar skydd mot höga fall under takarbete.

Det var vid en inspektion i slutet av april 2017 vid T3-Center i Umeå som Arbetsmiljöverket uppmärksammade att det pågick ett takarbete.

Enligt Arbetsmiljöverket befann sig två personer på taket vid inspektionen, en vid taknocken och en nere vid takfoten. Det skydd de hade var ett skyddsräcke men enligt inspektören var räcket inte monterat längs hela takfoten.

Vid taknocken saknades det helt ett skyddsräcke och trots att de båda arbetstagarna hade personlig fallskyddsutrustning var linan inte förankrad. Det fanns därmed risk att de båda hade kunnat falla ner från taknocken och slå i marken från cirka 15 meters höjd.

Ska betala sanktionsavgift

Även vid transport med skylift upp och ned från taket upptäcktes brister. Tre personer använde under inspektionen liften men hade inte förankrat någon lina till den när de klättrade in i korgen från taket. Risken fanns därmed att de kunde ha fallit 8 meter

Med bakgrund mot detta har Arbetsmiljöverket därför skickat en sanktionsavgift på 56.500 kronor som företaget ska betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.