Eva Stenberg Artursson har varit med och förhandlat om att Stor-Stinas kvarlevor ska återlämnas. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion

Stor-Stinas kvarlevor jordsätts i Malå: ”Kommer till de anhöriga”

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslut av regeringen kommer mänskliga kvarlevor av en kvinna, kallad Stor-Stina, återlämnas från Karolinska institutet till Malå Sameby och Malå Sameförening.

– Hon ska få komma i jord där hennes anhöriga finns, säger Eva Stenberg Artursson, Malå Sameförening.

Malå Sameby och Malå Sameförening har sedan tidigare begärt repatriering av kvarlevor från Stina Larsdotter, kallad Stor-Stina, för att jordsättas i Malå.

Universitetet har gjort utredningar där kvarlevornas ursprung och identitet kunnat fastställas. Med regeringsbeslut ska nu kvarlevorna återlämnas.

– Vi har väntat så länge på beslutet så det kändes som “Va?” Men det känns jättebra, nu är hon vår, säger Eva Stenberg Artursson, Malå Sameförening.

Försvunnen sen 1892

Länge trodde man att Stina Larsdotters kvarlevor brunnit upp i en brand på Karolinska institutet 1892.

– De hittade henne i en låda på vinden där det stod att det var en stor man, de öppnade lådan och såg att det var en stor kvinna. Hon ska få ligga på kyrkogården där hennes föräldrar och hennes syster är begravda, säger Eva Stenberg Artursson.

Hör om hennes liv och turerna kring hennes kvarlevor i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stor-Stina var på sin tid en intressant person för forskarna på grund av sin längd, över två meter. Länge har man trott att hennes kvarlevor brann upp i slutet av 1800-talet. Men nu visar nya fynd att så inte är fallet. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.