Foto: SVT

Stora satsningar på gång i Kittelfjäll

Uppdaterad
Publicerad

I byn Kittelfjäll i Vilhelmina bor det bara omkring hundra människor. Men nu görs investeringar på runt en halv miljard kronor.

Flera hotell och restauranger har byggts ut och 20 fritidshus och en husvagnscamping har tillbyggts. Nu har dessutom kommunstyrelsen beslutat att bygga om reningsverket vilket möjliggör fortsatt expansion och utveckling.

I onsdags genomfördes ett möte för allmänheten om hur man ska möta framtiden. Ett behov som lyftes fram var behovet av bättre kommunikationer.

– Jag tjatar hela tiden om att vi har jättesvårt att växa så snabbt som vi vill eftersom folk inte tar sig hit med buss, tåg eller flyg. Vi behöver verkligen hjälp med det här, säger företagaren Patrik Berg.

Hoppet inte ute för flyget

Kommunalrådet Åke Nilsson konstaterade att en ny landningsbana för flyget som möjliggör charter, är en bra bit bort eftersom det saknas finansiering. En ny bana beräknas kosta 220 miljoner kronor.

– Men vi har inte givit upp, säger Åke Nilsson.

En annan fråga som lyftes var behovet av att bygga nya bostäder.

– Det är viktigt att de som vill komma hit har någonstans att bo, säger Malin Lundqvist.

Behov av räddningstjänst

Kommunen är intresserad av att vara med och skapa bostäder i Kittelfjäll men vill fundera över på vilket sätt.

– Det är mycket vi måste ha i beaktande när vi ser den här tillväxttakten, säger Åke Nilsson, och pekar på att byn kanske behöver förstärkas med till exempel räddningstjänst också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.