• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Det råder ”reducerad kapacitet” i ett område från Fredrika till norska gränsen i Västerbottens län, enligt Telias driftstörningskarta. Foto: SVT/TT

Stora störningar i Telias mobilnät i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

Det är störningar i Telias mobilnät i stora delar av Västerbottens inland sedan tidiga onsdagsmorgonen. Kunder i kommunerna Åsele, Dorotea, Vilhelmina och Storuman påverkas, enligt en driftstörningskarta.

Enligt Telia beror störningarna på ett kraftfel vid en station som inträffade strax innan 06.00. De som befinner sig i området kan uppleva problem med att använda mobilen.

Flera boende i Dorotea uppger till SVT att mobiltelefonin är helt utslagen på orten.

– Tekniker är på plats för felsökning och jobbar för att lösa detta så fort som möjligt, uppger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

När kan det vara avhjälpt?

– Vi har ingen exakt tidpunkt just nu men det här är av högsta prioritet, säger Roija Rafii.

Uppdatering 12.50

Telia kan fortfarande inte ge besked om när felet kommer att vara avhjälpt.

– Dom jobbar på för fullt, det är ett kraftfel och vi vet inte när det kan vara löst men vår ambition är att lösa det så fort som möjligt, det är absolut högsta prioritet, säger Roija Rafii.

Hon säger att om man är inom ett område där störning pågår så kan det vara svårt att komma ut om man har ett sim-kort som kopplas upp mot det nätet men att 112-larm alltid kopplas upp mot tillgängligt nät, om det finns andra nät i området.

Uppdatering 10.05

Enligt Telias täckningskarta är det inte längre störningar i de drabbade områdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.