Foto: SVT

Storbråk bakom liftstoppet

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett storbråk om pengar och ersättningar mellan liftägaren och näringslivsföreningen i Tärnaby som gjorde att liftägaren surnade till och med kort varsel stängde liftarna under tisdagen. Både skidutbildningarna och alpina klubben stod under en liten period utan träningsmöjligheter under veckorna.

Den infekterade striden har också gjort att det blivit stiltje i hela Tärnaby. Hemavan blomstrar men i Tärnaby uteblir turisterna och skidåkarna. Hotellägarna och övriga näringsidkare får det också kärvare då det är liftarna som är drivkraften för all skidverksamhet.

Näringslivsbolaget i Tärnaby Hemavan förvaltar pengar från Storumans kommun för tidigare snöläggning under senhösten. Det handlar om 380 000 kronor per år i tre år som man fått av Storumans kommun som sen ska fördelas ut till liftägaren för att han tidigt på säsongen ska kunna lägga snö i backarna. I villkoren står det att han bara har rätt till pengarna om de används före jul för den tidiga snöläggningen.

”Det är personliga vendettor som ligger bakom”

Näringslivsbolaget menar att liftägaren Hans Bromée i stora delar har hittat på olika verksamheter. Den summa det nu handlar om är 360 000 kronor och det är dom pengarna som Bromée nu vill ha till sitt bolag och som det bråkas om.

– Han har skrivit att det handlar om förberedelser och andra saker och han har inte sprutat snö under de perioder han har angett, säger Tony Olofsson som är styrelseldamot i Tärnaby Hemavan näringslivsförening och som har uppdraget att sköta den ekonomiska biten.

– Näringslivsföreningen väljer att skicka tillbaka pengarna till kommunen istället för att säkerställa skolorna och byns verksamhet. Fakturorna är skickade i god tid och jag anser att jag har gjort jobbet med snösprutningen och har rätt till pengarna, säger Hans Bromée. Jag anser att det är personliga vendettor som ligger bakom det här och att man vill göra livet surt för mig, säger han.

– Det är oerhört synd att det blivit så här. I näringslivsbolagets styrelse är vi helt eniga om att vi handlat rätt och att Bromée inte har rätt till de pengar han efterfrågar, säger Tony Olofsson.

”Vi är mycket kritiska”

Den alpina klubben Tärnaby IK Fjällvinden har också tagit initiativ till att köpa marken av Luleå stift där backarna finns. Det här tillsammans med bråket om pengarna har också gjort att liftägaren Bromée surnat till och tycker att Tärnaby IK Fjällvinden gått förbi honom. Men han säger att det inte var anledningen till att han under tisdagen tog beslutet att stänga liftarna. Han har under flera år dragits med stora ekonomiska svårigheter och har haft svårt att få lönsamhet i liftverksamheten och att det var anledningen till liftstoppet.

– Det är inget unikt för en skidanläggning att dra ner på öppettider under lågsäsong för att spara pengar, säger Hans Bromée.

– Vi är mycket kritiska till liftägaren Hans Bromée. Vi förstår om han har ekonomiska problem men då måste han agera annorlunda och låta verksamheten drivas av någon annan. Att stänga liftarna under veckorna gör att det blir stopp i hela samhället, säger en Tony Olofsson i näringslivsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.