– En tillfällig styrelse går in och tar över, säger Marléne Tamlin, sammankallande i partistyrelsen för Miljöpartiet. Foto: Linda Holmkratz / TT

Storbråk inom MP – partiet tas över centralt

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets partistyrelse har beslutat att tillfälligt sätta in en ny styrelse för partiet i Umeå och Västerbotten. Det är både medlemmar och avdelningar som begärt detta.

– Det har pågått konflikter under tio års tid, nu har medlemmar hört av sig och bett om hjälp. Så en tillfällig styrelse går in och tar över, säger Marléne Tamlin, sammankallande i partistyrelsen.

Tar över i Umeå och Västerbotten

Interimsstyrelsen tar över både avdelningen i Umeå och distriktet i Västerbotten, tills dess att nya styrelser med valda medlemmar från länet kan ta över. Partiet har även tidigare gått in från centralt håll och hjälpt till med handlingsplaner och utbildningar.

– Men det har inte räckt. Det finns grupperingar och konflikter i partiet i Västerbotten och nu måste vi hjälpa till med demokratifrågorna, säger Marléne Tamlin.

Försvagat politiskt arbete

Enligt partiet har det politiska arbetet i länet försvagats och lett till att medlemmar och förtroendevalda hoppat av. Enligt Miljöpartiets stadgar kan partistyrelsen vid omfattande konflikter tillfälligt ta över avdelningens eller distriktets skyldigheter och befogenheter.

– Nu måste vi kunna börja prata politik, och vi måste hjälpa avdelning och distrikt att bli så demokratiskt och transparent som möjligt, säger Tamlin.

Just nu pågår provval i Miljöpartiet i Västerbotten och den processen ska fortsätta. I slutet av januari har partiet distriksstämma i länet.

Mia Winroth som fram tills nu varit ordförande i partiet i Västerbotten är kritisk till beslutet om övertagandet.

– Det är högst odemokratiskt, jag gick med i Miljöpartiet för att jag trodde att det var en demokratisk organisation, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.