Hör Jonny Önnerlöv, vd på Malå energi och industri, om brandlarmet som aldrig gick. Foto: Räddningstjänsten

Storbrand i gummiverkstad i Malå – byggnaden utom räddning

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner våldsamt i en gummiverkstad i Malå sedan 03.15-tiden på torsdagsmorgonen. Kraftig rök sprider sig från byggnaden och allmänheten uppmanas att stanna inne.

– Byggnaden är helt utom räddning, säger Ulf Lundström, räddningschef i beredskap.

När räddningstjänsten kom till platsen slog redan lågor ut från taket. Under morgonen har taket på verkstaden rasat in och arbetet består i nuläget främst av att släcka och hindra att branden sprider sig till intillliggande byggnader.

– Det finns inga kända personskador, säger Ulf Lundström.

Explosionsrisk – gasflaskor i byggnaden

Det finns acetylengasflaskor i byggnaden, vilket försvårat släckningsarbetet. Gasflaskorna innebär risk för explosion och ett område på 300 meter har spärrats av.

– De har provat att få ut tuberna, men fick backa för att det blev för farligt, säger Ulf Lundström.

Rökutvecklingen är kraftig och ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har gått ut. Alla i trakten uppmanas av räddningsledaren att stanna inne och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Kontroll på läget

Strax innan klockan 08.00 kommer ändå positiva besked. Den lilla vind som blåser över samhället är gynnsam.

– Den går inte in över samhället. Vi har kontroll på läget nu och bevakar så att det inte ska blossa upp igen. Vi har vattenkanoner och tankbilar i beredskap, säger Ulf Lundström.

Det är själva däckverkstaden som brunnit. Lagerhotell och andra byggnader har räddningstjänsten skyddat.  

Det är ännu okänt vad som orsakat branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.