Storflygplats kan ge 1000 jobb i Storuman

Uppdaterad
Publicerad

Storumans kommun räknar med en riktigt ljus framtid. Med investeringar för 12 miljarder och drygt 1000 nya jobb fram till år 2030.

Enligt en ny rapport över investeringseffekter i Storumans kommun mellan 2015-2030 så räknar kommunen med investeringar på mellan 6-37 miljarder inom exempelvis gruvnäring, kraftproduktion och besöksnäringen under åren. 

– Oavsett nivå så ser vi att det kommer att satsas oerhört mycket. I en kommun med drygt sextusen invånare är investeringar på 10-12 miljarder kronor oerhört mycket pengar och kommer ha en riktigt stor effekt, säger Tomas Mörtsell (C) kommunalråd i Storumans kommun. 

Storflygplats planerad

Rapporten är indelad efter tre investeringsnivåer. En låg investeringsnivå där man räknar med 6 miljarder, en mellan där man räknar med 12 miljarder och en hög där man räknar med 37 miljarder.

Men det troligaste scenariet är att det fram till år 2030 blir investeringar på cirka 12 miljarder och drygt 1000 nya jobb. Av de 1000 nya jobben räknar kommunen med att de flesta kommer genom att det ska byggas en ny internationell flygplats i Mo I Rana.

– Den investeringen som man gör i Mo I Rana med en ny flygplats kommer att ha effekt över hela regionen. Det är klart att en internationell storflygplats kommer att ha en stor påverkan framförallt för besöksnäringen i Hemavan-Tärnaby. Det kommer att märkas med fler internationella besökare, säger kommunalrådet.

Kan ge 1000 jobb

Ifall det blir investeringar och drygt 1000 nya jobb så räknar även kommunen med att de får en del utmaningar att ta hand om.

– De främsta utmaningarna för oss det är att jobba med bostadsförsörjning för vi har i princip inga bostäder lediga. En annan utmaning är att jobba med kompetensförsörjning. Vi skulle till exempel behöva få mer högre utbildningar som utlokaliseras till oss jämfört med hur det är idag. Det är nästan en nyckel för oss för att klara av att försörja arbetsmarknaden, säger Tomas Mörtsell (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.