Itera, plastcykeln, blev inte den succé många hoppats på när plastfabriken etablerades i Vilhelmina. Men byggnaden står kvar, och har fått helt annan användning – arkivförvaltning.
– Vi tar hand om handlingar som kunderna inte själva vill förvara, och ser till att de finns tillgängliga om de behövs i framtiden, säger Lena Tallbom, platschef hos företaget Depona.
16 mil hyllor
Golvytorna i den gamla platsfabriken är på sammanlagt 1,2 hektar. Där ryms 16 mil hyllor idag, och det blir ytterligare flera kilometer varje år.
– Vi har blivit stora på röntgenbilder. De lagras ju i datorer idag, men sjukhusen skickar hit sina gamla röntgenbilder för arkivering. Ibland vill läkarna titta på dem när de ska behandla patienter, och då tar vi fram bilderna, skannar in dem i datorn och skickar över dem elektroniskt, säger Lena Tallbom.
Växande verksamhet
I den här verksamheten märks inga konjunktursvackor. Den växer stadigt, dagens 28 anställda kommer att bli fler.
– Jag räknar med att vi blir ett par till innan sommaren.
Inte minst har många ungdomar fått jobb här.
– Jag hade nog stått ute i skogen och frusit om jag inte fått det här jobbet – jag var skogsmaskinist förut, men det är så lite jobb på den fronten, berättar Tobias Kristoffersson som började på Depona för ett par månader sen.
– Det här jobbet är himla bra för min del.
Sekretessomgärdad doldis
Trots att så många jobbar i huset är Depona något av en doldis i Vilhelminas näringsliv. Det har med sekretess att göra.
– Vi lovar ju kunderna att ingen obehörig ska komma åt deras handlingar. Därför håller vi låst och släpper inte in folk här.
– Så visst är vi doldisar, men vi finns, säger Lena Tallbom.
Göran Zackari