Foto: SVT

Inför Blodomloppet – stort intresse för blodgivning

Publicerad

Under tisdagskvällen är det dags för Blodomloppet i Umeå. Även om man i år inte har kommit upp i något deltagarrekord har man inför årets lopp fördubblat antalet intresseanmälningar för att lämna blod.

I dag är det åter dags för Umeås största motionsarrangemang där deltagarna kan promenera, jogga eller springa tillsammans för att uppmärksamma blodgivningen och främjandet av en hälsosam livsstil.

– Loppet har blivit en stor folkfest där blodgivning står i centrum, berättar Åsa Hylander från Blodcentralen i Umeå i ett pressmedelande.

Blodcentralen: ”En av våra bästa kanaler att synas”

Loppet fungerar också som ett bra skyltfönster för Blodcentralen i Umeå då man får chansen att värva blodgivare.

– Blodomloppet är en av våra bästa kanaler att synas i för att värva blodgivare. Det är ett bra sätt att visa att vi finns, och att påminna blodgivare om att de behövs, berättar Åsa Hylander, biomedicinsk analytiker vid Blodcentralen i Umeå.

LÄS MER: Vädjar efter blodigvare – trots att rekordmånga vill skänka blod

Loppen arrangeras av en lokal idrottsförening samt en blodcentral på varje ort. I år är det ca 8.200 deltagare i Umeå. Det är långt ifrån rekordet på 11.000 för några år sen.

– Vi tycker att 8.000 är rätt bra, säger Kim Boberg som är tävlingsledare i Umeå.

Stort intresse för att bli blodgivare

Förra året fick Blodcentralen 138 intresseanmälningar och 50 godkända provtagningar i anslutning till loppet. Hittills är det 260 personer som vid anmälan till loppet också anmält intresse till att bli blodgivare en fördubbling från föregående år.

– Blodomloppet arbetar för ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod. Syftet är att skapa uppmärksamhet och engagemang kring blodgivning och främja en hälsosam livsstil, säger Claes Fagerström, ordförande för föreningen Blodomloppet Sverige.

Enligt SMHI är det ideala förhållande inför loppet. Soligt och cirka elva grader varmt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.