Foto: Christine Olsson / TT

Stort intresse för veganska burgare – tömmer lagren för handeln

Publicerad

Försäljningen av vegetariska och veganska hamburgare har ökat explosionsartat under året vilket har lett till svårigheter för producenterna att hänga med.
– Intresset ökar jättemycket, på vissa orter säljer vi mycket mer än vi har räknat med, säger Simon Wanler, VD på Bastard Burgers.

Det är framför allt USA-baserade företaget Beyond Meat som har haft problem att hänga med i produktionen efter ökad efterfrågan på marknaden.

– All produktion är i USA för tillfället men företaget ska expandera till Europa efter årsskiftet, vi hade nyss ett möte med dem och där lovade de att försöka komma ikapp med distributionen, säger Simon Wanler, VD på Bastard Burger.

CNN rapporterade tidigare i år om att Beyond Meat hade problem även i USA, men att de aktivt sökt efter ökade medel för att kunna öka sin produktion.

Större efterfrågan på vissa orter

Simon Wanler menar att det inte bara är uttalade vegetarianer eller veganer som äter mer grönt utan att det är vanligare också för andra, han själv har börjat äta veganskt oftare.

– Det kan vara tanken på klimatet eller något annat men intresset ökar jättemycket, det händer väldigt mycket med det veganska.

Han fortsätter:

– Vi ser också att vissa orter har mycket högre tryck än andra, till exempel Umeå, där vi säljer mycket veganskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.