? Det finns ett betydande mörkertal i den officiella trafikskadestatistiken både när det gäller personer som har skadats och dödats i viltolyckor, förklarar forskaren Per-Olof Bylund vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Missvisande siffror
En färsk mörkertalsstudie på uppdrag av Älgskadefondsföreningen visar på ett stort mörkertal i skadestatistiken för viltolyckor. Bland annat framgår att nästan 80 procent av olyckorna orsakade av rådjur, med personskador som följd, inte redovisas som viltolyckor.
För älg är siffran runt en fjärdedel. Det betyder att antalet dödsfall och personskador som följd av viltolyckor är missvisande i den officiella statistiken. Studien omfattar olyckor med personbil där någon person skadats.
Får lägre prioritet
I den officiella trafikskadestatistiken ingår, sedan 2003, endast kollisioner med vilt som en ”viltolycka”. I de fall där ett fordon väjt för vilt och sedan kolliderat med annat fordon, ett fast föremål eller kört av vägen så klassificeras dessa olyckor som en annan typ av händelse, till exempel kollision med annat fordon, kollision med fast föremål eller singelolycka.
Detta innebär att den officiella statistiken över antalet trafikskador där vilt varit inblandade inte ger en fullständig bild.
Enligt forskarna får följaktligen inte viltolyckorna den uppmärksamhet de borde få och prioriteras därför inte lika högt i det olycksförebyggande trafiksäkerhetsarbetet.
Västerbottensnytt