Säkerhetspådraget är stort när mordrättegången efter skjutningen på Ersboda i januari drar igång på onsdagsmorgonen. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Stort säkerhetspådrag under mordrättegång

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspådraget är stort när mordrättegången efter skjutningen på Ersboda i januari drar igång på onsdagsmorgonen. Alla som ska in på tingsrätten i Umeå måste gå igenom en noggrann säkerhetskontroll. Flera poliser och väktare är på plats.

Det är en stor rättegång, förklarar tingsrätten. Åtta dagar har avsatts för förhandlingarna. Rättssalen är i stort sett full av åhörare och journalister. Flera målsägande deltar via videolänk, bland annat från Malmö.

En av de målsägande kände att det var för tufft att delta, berättar hans målsägandebiträde, Wille Wetterström.

– Han fick flashbacks till händelsen när han klev upp på morgonen idag och kände att han inte orkade ta sig hit, säger Wille Wetterström.

Efter första pausen vid 10-tiden dök han ändå upp i rättssalen.

Misstänkte 30-åringen lugn i rätten

Åklagaren har börjat sin sakframställan. Det är han som bär bevisbördan under rättegången. Utredningen visar enligt åklagaren att ett vapen avlossats vid garagelängan på Ersboda den 23 januari. Flera personer blir liggande kvar på platsen med skottskador.

Den tilltalade misstänkte gärningsmannen sitter lugn i rättssalen när åklagaren påstår sig kunna bevisa att han kvällen 23 januari beväpnat sig med en skarpladdad pistol och avlossat minst åtta skott, varav två träffar i huvudet och i bröstkorgen på den nu avlidne 19-åringen.

Den misstänkte förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.