Inga-Lill Darstedt tillsammans med hunden Tindra. Foto: Privat

Stort sökpådrag efter familjehunden Tindra

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i torsdags har 10-åriga hunden Tindra varit spårlöst försvunnen. Det har engagerat över 200 personer som velat hjälpa till i sökandet.

– Jag vill bara veta vad som hänt henne, död eller levande, värst är att inte veta, säger matte Inga-Lill Darstedt.

Det var i torsdags som Inga-Lill Darstedt från Holmsund var ute på sin vanliga promenad i området Karlsborg med hunden Tindra. Där brukar hunden springa lös och komma fram till matte med jämna mellanrum. 

– Plötsligt försvann hon. Jag ropade på Tindra och tänkte att hon skulle följa efter som hon brukar, säger matte Inga-Lill.

”Kan ha blivit förvildad”

Klockan gick men den 10-åriga tiken syntes inte till. Inga-Lill gick ut och backspårade efter hunden. Tassavtrycken var svåra att se när det är lite snö i den snåriga granskogen. Det är en tålig hund som klarar kyla ner mot 30-35 minus, men nu har hon varit borta i snart en vecka.  

– Hon kan ha gått helt vilse och efter några dagar kan hundar bli som förvildade. Då är allt de tänker på att jaga för föda.

Engagerat hundratals

Inga-Lill har varit scoutledare och det är många i Holmsund som vet vem Tindra är. Hunden gillar att vara bland människor och är en riktig utehund.

– Man blir helt slut och får ingen ro. Jag har letat dag och natt tillsammans med bekanta och frivilliga som hjälp till.

Över 200 har engagerat sig i gruppen ”Hitta tindra Holmsund”, hur känns det?

– Jag vill tacka alla empatiska människor. Det är nog många som har djur själv som förstår smärtan att tappa bort ett djur i vintermörkret.

Har du sett Tindra? All info finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.