Det är Stensele Vård som ansökt om att få bedriva stödboendet och IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har beslutat att ge tillstånd till verksamheten då förutsättningarna anses goda. En eller två personer beräknas behöva anställas till både grundboendet och stödboendet.
Enligt tillståndet får Stensele Vård bedriva stödboendet med plats för fem ensamkommande barn från hela landet i åldrarna 16 till 20 år. I dagsläget har boendet bara pojkar, men nu har man också tillstånd för flickor.
– Ville ha hela kedjan från att man blir inskriven till HVB-hem till utslussningsboendet med samma personal som känner de killarna genom hela processen, säger Andreas Johansson, ordförande för Stensele vårds styrelse.
Ska fungera som kontaktväg till skola
Verksamheten, som tidigare haft arbete med missbruksrelaterad problematik men som nu tar emot ensamkommande, kommer att fungera som ett utslussningsboende från bolagets nuvarande HVB-hem.
Tanken är att verksamheten ska finnas som kontaktväg till skolan för att initiera skolgången för barnet eller ungdomen. Denna blir också tilldelad en kontaktperson som ska följa och stödja den boende under hela vistelsen på stödboendet.
”Tyckte det var värt att ha hela kedjan”
Kontaktpersonen ska innan utskrivningen tillsammans med barnet planera och hjälpa till inför den kommande flytten till egen bostad.
– Vi har sedan tidigare tolv platser. I anslutning till boendet finns ett lägenhetshus, så vi tyckte det var värt att ha hela kedjan – från inskrivning som ensamkommande till att komma ut och bo hyfsat själv i samhället.
Verksamhetens lokaler kommer att bestå av en lägenhet om 64 kvadratmeter med två boenderum, kök, toalett och dusch. Där kommer även tre enrumslägenheter om 42 kvadratmeter att finnas.
Beslutet gäller från och med 9 november och tills vidare.