* Det oredovisade distriktet är ett så kallat uppsamlingsdistrikt där bland annat utlandsröster och sena förtidsröster räknas. Foto: SVT Grafik

Storuman kan få maktskifte – väljarna flyr Centerpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att kunna bli ett maktskifte i Storuman. Det sedan C tappat nästan 19 procentenheter sedan förra valet.

Den senaste mandatperioden har Storuman styrts av de klassiska allianspartierna M, KD, L och C. Nu tappar Centern 18,8 procentenheter och landar på 12,5 procentenheter.

Samtidigt ökar både S och V med nästan fem procentenheter vardera. Tillsammans har de båda partierna 46,2 procentenheter jämfört med alliansens 37,3.

– Det är lite tidigt att säga om det blir ett maktskifte, vi har gjort ett bra val och är otroligt nöjda. Det kommer att bli intressanta samtal i kommunen de närmaste dagarna då allianssidan med C tappar stort. Så det blir spännande att se vad vi lyckas få ihop, säger Daniel Johansson, gruppledare för Vänsterpartiet i Storuman.

Socialdemokraternas gruppledare Ulrik Dahlgren meddelar genom sin telefonsvarare att han kommenterar resultatet under tisdagsmorgonen.

SVT har utan framgång sökt Tomas Mörtsell (C) för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Magnus Blomgren berätta om Centerns tapp i Västerbottens kommuner Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.