Här skänks ett helt ton sportprylar

Uppdaterad
Publicerad

Bytardag, loppis och Ge bort till sport. Bara i veckan pågår tre evenemang i Umeå för att hjälpa unga att idrotta.

Under onsdagen drog välgörenhetsinitiativet Ge bort till sport, med tv-profilen Ida Björnstad i spetsen, igång sin turné. Tanken är att folk får skänka bort sin sportutrustning till barn och unga som inte har råd.

Ida själv växte upp i en familj, ”som inte var fattig”, men kunde trots det inte sporta på den nivån hon önskade.

Ett ton prylar

Nu vill hon ge andra den möjligheten och första stoppet, Umeå, hade vid halv tre-tiden på eftermiddagen genererat över ett ton prylar.

– Helt galet, säger hon och skrattar och klappar händerna.

– Umeåborna levererar idag, det kan man lugnt säga!

Tillsammans med Jens Byggmark och föreningen Folkspel tog hon på Rådhustorget emot allt från hockeyutrustning till ridhjälmar och badmintonnät.

– Vi har haft en superrolig dag idag. Många vill vara med och bidra, och alla är glada att de kan vara med och bidra, säger hon.

Flera hakar på

Nästa stad att besöka är Sundsvall, för att sedan åka söderut till Sundsvall, Stockholm, Göterborg och Malmö.

Innebandyklubben Umeå city hakar också på trenden, och anordnar på torsdag samt söndag en bytardag, tillsammans med Umeå energi. Föreningen vill bidra till att kostnader för idrottande hålls ner, och uppmanar därför medlemmarna att köpa och sälja utrustning begagnat.

I helgen hålls också en loppis i gamla Astra-huset på Mariehem, där pengarna oavkortat går till projektet Change the game, som stöttar ungdomsidrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.