Hösten 2018 startar Strömbäck en ny utbildning för undersköterskor. Foto: TT

Ny vårdutbildning startar: ”Intresset är stort”

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå en undersköterskeutbildning. Lärarna har sett ett stort intresse bland eleverna.

Strömbäcks folkhögskola startar en ny utbildning inriktat på äldreomsorg och hemtjänst. Studenterna kommer ha möjlighet att gå ett år och bli personlig assistent eller plugga två år och bli undersköterska.

– Vi har stor andel nysvenskar som går utbildning hos oss. Många av dem är intresserade av den här typen av yrken plus att det är ett bristyrke, säger Berith Sonning biträdande rektor.

Fyller lucka efter nerlagd utbildning

Nu behöver skolan rekrytera en vårdlärare men i övrigt har de personalen som krävs. Den nya utbildningen fyller en lucka sedan teckenspråksutbildningen lades ner nyligen. Skolan har även fått större stöd från regeringen och fler platser att fylla.

Utbildningen rymmer 16 platser och kommer att dra igång hösten 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.